Osnovni namen seminarja za študente 4. (in 5.) leta študija na različnih programih Oddelka za fiziko je prodobivanje izkušenj v samostojnem  predstavljanju različnih tem s področja fizike. Prav zaradi raznolikosti in posebnosti posameznih področij je v predstavitvi nujno potrebno upoštevati jasnost, razumljivost in sposobnost približanja obravnavane tematike ravni znanja študentov, katerim je seminar predstavljen. Pri aktualnih temah, ki nekoliko izstopajo iz okvirja osnovnega predznanja, je nujno pripraviti ustrezen uvod in razumljivo vpeljavo novih pojmov, z namenom, da se obravnavana snov približa študentom. Lahko pa se v zadnjem delu seminarja (npr. zadnjih 5-10 minut) prikaže tudi v svoji kompleksnosti in po zahtevnosti seže nad okvir rednega študijskega predznanja.  

Termin za predstavitev seminarja si rezervirajte v External link opens in new tab or windowdokumentu

 

Objava končnih verzij seminarjev je na spletni strani: External link opens in new tab or windowhttp://mafija.fmf.uni-lj.si/seminar/seminar.php  


17.3.2020:

Z naslednjim tednom pričnemo z izvajanjem zagovorov seminarjev preko aplikacije zoom. Verjamem, da ste jo sedaj ze spoznali in da bo vse teklo dokaj gladko. Rezim dela pri seminarju ostaja v veliki meri nespremenjen. Ko s svojim mentorjem uskladite končno verzijo seminarja in sta oba z njo zadovoljna, nama (prof. Ramšaku in meni) svoj izdelek pošljite v pregled in komentarje. Rok za oddajo je se vedno najmanj 7 dni pred zagovorom. Za zagovor si pripravite svojo prezentacijo, ki jo boste predstavili (uporabite ťShared screenŤ na dnu okna, nato pa v listi izberite svojo prezentacijo ali pa tablo (ce jo potrebujete)) po za vsak teden sproti objavljenem razporedu. Link za seminar se bo odprl ob 9:45 zato, da boste lahko predavatelji preizkusili delovanje aplikacije zoom. Prisotnost na zagovoru je se vedno obvezna za vse, tako kot tudi aktivno sodelovanje v diskusiji. Na začetku predstavitve bova vse poslušalce ťutišalaŤ. Tisti, ki bi rad postavil vprašanje, naj prosim dvigne roko (ukaz, ki ga boste našli v orodni vrstici) in vodja seminarja vas bo potem spustil do besede. Če imate kaka vprašanja v povezavi s samo organizacijo zagovora, naju seveda lahko vedno kontaktirate.


Razpored seminarjev za sredo 1. april 2020 - zoom link najdete v spletni učilnici

10:15-11:00  Jaka Pelaič: Topological stirring (R)

11:00-11:45  Kristina Pahor: Activation of water in nuclear reactors and its applicatioons (R)

11:45-12.30  Matej Ocvirk: Static and dynamic assemblies of magnetic suspensions (A)

12:30-13:15  Matija Lovšin: Periodically modulated nematic liquid crystalline phases (A)


Po vsakem seminarju bo še 15 min odprt External link opens in new tab or windowvprašalnik s katerim lahko tudi vi podate svojo objektivno oceno seminarja.